zaterdag 9 juni 2012

Geurnoten : de basis van een lekkere parfum

Gisteren plaatste ik een artikel over mijn parfumstash en zoals jullie konden zien is een parfum opgebouwd uit 3 noten. de topnoot, de hartnoot en de basisnoot. 


De topnoten


Dit zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de verkoop van het parfum.Je kiest dus vaak op basis van deze geur een parfum uit, niet zo verstandig als je weet dat ze na een minuut of 10 nauwelijks nog te ruiken zijn.  De bovennoten van een geur zijn bedoeld om aandacht te trekken en stralen de eerste en verrassende indruk van een geur uit. Typische topnoten zijn citrus geuren. 


De hartnoten


De naam zegt het eigenlijk zelf. deze geuren zijn 'het hart' van de parfum. Het is misschien wel het belangrijkste deel van het parfum. Deze geuren word je gewaar nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten.


de basisnoten


 1 à 2 uur na het aanbrengen van parfum zijn ook de hartnoten grotendeels verdwenen. De basisnoten zijn dan de geuren die het laatst overblijven. Ze blijven vaak vele uren erna nog geur afgeven. . Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout. 

Let opBasis- en hartnoten hebben op iedereen een andere uitwerking, omdat deze luchtjes zich vermengen met je eigen lichaamsgeur. Je doet er goed aan om een parfum niet meteen aan te schaffen, maar eerst een minuut of tien te wachten en dan nog eens aan de geur te ruiken, om te kijken of hij bij je past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten