woensdag 27 juni 2012

UVA & UVB stralen

De examens zijn achter de rug, de zomer is begonnen en velen plannen een tripje naar zonnigere oorden. Strand, zee , zon en...helaas vaak ook een verbrande huid ! Natuurlijk weten we dat het belangrijk is om ons in te smeren en zo onze huid te beschermen tegen de zon. Producten waarmee we ons insmeren bevatten vaak een UVA en/of UVB filter, maar wat is dit juist? En waarom is dit zo nodig?


UVA: A van aging en allergie


UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig, ook bij bewolkt weer, en maken 95 % uit van de UV-stralen die het aardoppervlak bereiken. Ze dringen doorheen wolken, glas en de opperhuid.Deze stralen zijn veel gevaarlijker dan vroeger gedacht werd, ze veroorzaken namelijk:
* Verslapping en verminderde stevigheid van de huid en de vorming van rimpels
*Zonneallergieën 
*Pigmentstoornissen (zwangerschapsmasker, bruine vlekjes)
*De ontwikkeling van huidkanker.

Bij het gebruik van de zonnebank wordt men voornamelijk blootgesteld aan UVA stralen. 

UVB: B van bruinen maar ook van 'burning'

Krachtige UVB-straling v veroorzaakt snel de bruine kleur.Als de dosis UVB-stralen te sterk is dan wordt de huid rood, met zonnebrand als gevolg, dit is een ernstig signaal afgegeven door de huidcellen. Nu is het aan je eigen 'hersteldienst' om de schade te herstellen, natuurlijk hoe vaker je schade door zonnebrand oploopt, hoe minder gemakkelijk je huid herstelt en de kans op onder andere huidkanker vergroot. 
 Het is dus van belang de huid tegen zowel UVA als UVB te beschermen

UVA stralen dringen door tot je onderste huidlaag, UVB stralen blijven oppervlakkig
Frequente misverstanden

* Geloven dat een parasol u beschermt: de omringende zonnestralen worden rechtstreeks naar uw huid weerkaatst. Zet de parasol in het gras dat de stralen absorbeert. 
* Denken dat een grijze hemel ongevaarlijk is: zelfs als u de warmte van de zon niet voelt, kunnen de schadelijke stralen door het wolkendek de aarde bereiken.
* Slechts één keer smeren en denken dat u voor de rest van de dag beschermd bent.
* Geloven dat een bruine huid een optimale bescherming is: zelfs als u makkelijk bruint, gebruikt u toch beter een zonnecrème met een lage beschermingsfactor.
* Denken dat "bruinen zonder zon" bescherming biedt

Insmeren is de boodschap !!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten